MENY
 
Varukorg
Att göra i Sala Silvergruva

Sedan tider då Sturar och Vasar härskade, fram till mer nutida sekler, har mineral brutits i Sala Silvergruva. Vi vill förtälja den här historien för dig på flera olika intressanta och spännande vis: på plats samt på webben genom berättelser, bilder och videos. Här kan du läsa om vad vi vill erbjuda dig. Vi ses snart!

ÖPPEN GRUVA – SOMMAREN 2021

Under sommaren 2021, 28 juni - 22 augusti, får du uppleva flera roliga, spännande och intressanta nyheter vid Sala Silvergruva!

Vid Gruvbygården är vattenhjulet och stånggången i gång och elden brinner inför tillmakningen. I de knuttimrade stugorna träffar du invånarna i 1500-talets gruvby, som en gång i tiden sjöd av liv. Låt de visa för dig och berätta om hur livet gick till då.

Från och med denna sommar kan du också besöka och uppleva gruvan under jord på egen hand. Färden går då ner till 155 meters djup i Ulrica Eleonora gruva, där du, förutom att beskåda gruvan, kan lära dig mer om historien med hjälp av din egen mobiltelefon. Ja: det finns wi-fi längs flera rutter i gruvan numer!

Sommaren 2021 är starten för en öppen gruva, där du kan gå eller titta in flertalet hus, bodar, skjul och gruvlavar, som tidigare varit bakom lås och bom,  medan du studerar flertalet utställningar som nu finns lite här och var att upptäcka i olika byggnader.

Direkt här nedanför hittar du våra tre olika sommarpaket. Varje sommarpaket är en dagsbiljett, där flera olika av sommarens nyheter ingår.

Varmt välkommen med din bokning - och till Sala Silvergruva, förstås!


P.g.a. Coronapandemin är verksamheten vid Sala Silvergruva anpassad och begränsad.

DET INNEBÄR BL.A. ATT VI:

  • endast tar emot max 8 personer per grupp
  • i vissa fall endast tar emot två sällskap per grupp, även om antalet understiger 8 personer
  • bara tillåter förbokning och betalning online, framförallt för att undvika trängsel samt smittspridning via kontanthantering
  • vill att du hjälper oss genom att hålla distans till andra besökare samt tvätta och sprita händerna när du kommer åt 

Om du undrar över något, tveka inte att kontakta oss. Våra kontaktuppgifter finner du i sidfoten.

UPPLEVELSERNA I SOMMARPAKETEN

Under länkarna här nedanför kan du läsa mer i detalj om upplevelserna i varje sommarpaket. 60-metersvisningen, som ingår i Sommarpaket 1, kan du läsa om lite längre ner under Guidade visningar.

GUIDADE VISNINGAR

Med en 500-årig historia, miltals med gruvgångar under jord och ett naturskönt, vackert och stort gruvområde ovan jord, har Sala Silvergruva mycket att visa upp!

Under jord i gruvan möter du som besökare en mycket annorlunda värld, hopbunden genom långa, ringlande gruvgångar, enorma bergsalar och till synes oändligt djupa schakt. Här får du höra berättelsen om jakten på silvret och det hårda slitet för att komma åt det.

Nere i Sala stad, staden som grundades för gruvans skull, erbjuds stadsvandringar med jämna mellanrum. När du dessutom följer med på en sådan, får du en bra överblick över hela historien kring det åtråvärda Salasilvret.

Varmt välkommen med din bokning!

LIVESTREAMADE UPPLEVELSER

När du vill förbereda dig inför inför gruvbesöket, eller kanske dyka ner lite djupare i något gruvtema, kan vi rekommendera dig att ta en titt i Sala Silvergruva Plays ”videotek”.

Här hittar du flera intressanta videos, både att hyra samt att titta på gratis. Då och då dyker det upp en och annan video, och i perioder livestreamar vi även från gruvan.

Mycket nöje!

Till Sala Silvergruva Play för att se hela utbudet ►

SALA SILVERGRUVA
Drottning Christinas väg
733 36 SALA
INFORMATION
+46 224 67 72 60
info@salasilvergruva.se
BOKNINGEN
+46 224 67 72 60
bokning@salasilvergruva.se
Följ oss i sociala medier