MENY
 
Varukorg
Att göra i Sala Silvergruva

Sedan tider då Sturar och Vasar härskade, fram till mer nutida sekler, har mineral brutits i Sala Silvergruva. Vi vill förtälja den här historien för dig på flera olika intressanta och spännande vis: på plats samt på webben genom berättelser, bilder och videos. Här kan du läsa om vad vi vill erbjuda dig. Vi ses väl snart?

GUIDADE VISNINGAR

Under hösten och vintern 2021 erbjuder vi dig flera fina möjligheter till gruvbesök. Du kan antingen välja att köpa biljetter till de ordinarie guidade turerna i gruvan, eller att boka in dig, familjen, kompisarna eller kollegorna på en av de privata avgångarna i veckan.

Samtliga visningar bokar du direkt här på hemsidan.

Varmt välkommen till Sala Silvergruva!

Läs mer här nedanför om möjliga alternativ att boka▼

SVAR PÅ NÅGRA AV DE VANLIGASTE FUNDERINGARNA

Vad innebär "gruppbiljett" respektive "individuell biljett"?

När du bokar plats på en gruvtur som har gruppbiljett och gruppris betalar du ett grundpris, som motsvarar ett visst antal gruvbiljetter. I det priset får du sedan inkludera ett förutbestämt antal personer, oftast runt 8 personer, och därefter betalar du ett per-person-pris för varje deltagare som tillkommer utöver det förutbestämda antalet. Dessa gruvturer är privata, vilket betyder att ditt bokade sällskap är de enda deltagarna på turen.

När du bokar plats på en gruvtur som har öppen avgång och individuella biljetter betalar du per person från start. På dessa gruvturer går du ihop med andra gruvbesökare, som också har bokat individuella biljetter till samma tur.  

Varför är det åldersgräns på vissa gruvupplevelser?

Framförallt p.g.a. säkerheten. 60-metersrutten består av både spiraltrappor och flera långa trappor med räcken, som inte är anpassade till små (och korta) barn. Att bära barn i trapporna är alldeles för farligt, med tanke på de flertalet höga höjder som finns längs vägen. Andra orsaker kan vara att alkohol serveras, t ex. vid upplevelsen Eld & öl där det är 18-årsgräns, eller att vi bedömer att yngre barns uthållighet och tålamod lätt kan tryta och att vi därför istället vill fokusera på att göra gruvupplevelsen så bra och välpassande för alla deltagare i gruppen, som det är möjligt.

Vilken tur är bäst/lättast/svårast, o.s.v.? Vilken tur ska jag välja?

Generellt kan man säga att visningarna som går längs 60-metersrutten ofta upplevs som lite "äventyrligare" än de längs 155-metersrutten, eftersom man där får möjligheten titta ner i hisnande djupa schakt, vandra nedåt längs spiraltrappor inuti bergrum och gå genom becksvarta gångar. 155-metersrutten, å andra sidan, upplevs ofta som "vacker och annorlunda" med sina underjordiska grundvattensjöar, uppvärmda bergrum och ekande salar. Har du svårt att gå/gå i trappor, ska du helt klart välja en 155-metersvisning. Även om det större djupet ger sken av en svårare strapats, är det faktiskt precis tvärtom: 155-metersnivån är relativt plan och innehåller inga trappor alls. Färden upp från samtliga visningar sker i normalfallet via gruvhissen. Likaså färden ner till 155-metersnivån.

Vilken tur passar bäst för barnen i vår familj?

Generellt kan man säga att för barn som är 10 år eller äldre kan säkerligen 60-metersrutten kännas som det mest spännande alternativet, med de djupa schakten och de mörka gruvgångarna i visningens slutskede. Men ofta har barnen i en familj blandade åldrar, där något eller några av barnen inte når upp till gällande åldersgräns. Då är en 155-metersvisning ett bra alternativ, eftersom hela familjen (även mor- och farföräldrar, som kanske har lite svårt att gå) kan gå tillsammans.

STREAMADE UPPLEVELSER

När du vill förbereda dig inför inför gruvbesöket, eller kanske dyka ner lite djupare i något gruvtema, kan vi rekommendera dig att ta en titt i Sala Silvergruva Plays ”videotek”.

Här hittar du flera intressanta videos, både att hyra samt att titta på gratis. Då och då dyker det upp en och annan video, och i perioder livestreamar vi även från gruvan.

Mycket nöje!

Till Sala Silvergruva Play för att se hela utbudet ►

SALA SILVERGRUVA
Drottning Christinas väg
733 36 SALA
INFORMATION
+46 224 67 72 60
info@salasilvergruva.se
BOKNINGEN
+46 224 67 72 60
bokning@salasilvergruva.se
Följ oss i sociala medier