Besök oss
Tidsresa ovan jord

Vid bokning av denna visning privat gäller:
• Startavgiften är priset motsvarande 20 betalande vuxna.
• Från 21:a personen debiteras ordinarie pris.

Foto: Björn Carlander
Tidsåtgång1 h
Pris per person
Vuxen145

Barn (-15 år)75
Tidsresa ovan jord
Gruvteknik och dess historia på ett lekfullt och lärorikt sätt

I Lillgruvan pågår det en kamp, inte bara om vem som basar på själva gården, utan också mellan bergsmannen och gruvdrängen. Eller är det ändå Kronan de tillsammans kämpar emot?

Gruvbyn vid Sala Silvergruva har precis blivit utrymd och dess befolkning tvångsflyttat till Sala stad. I Lillgruvan bor det några motsträviga människor som vägra flytta. Och inte nog med det; de tror sig vara en helt ny silverfyndighet på spåret!

Här får du som gäst berättelsen om hur man bröt berg innan ångkraften, elkraften, dynamiten, tryckluftsborrar och all annan modern teknik. Här arbetas det för hand och med alla sinnen. Tillmakningen, hjärtat i produktionen, står i centrum för denna visning.

Under en timmes tid får du den viktigaste kunskapen om gruvdriften i förindustriell tid, om livet och yrkena vid gruvan och om hur silvret såg ut när man hittade det. Visningen är ett mycket uppskattat komplement till en visning i underjorden, då den visar hur processerna verkligen funkade.

Vill, kan eller vågar du dig inte ner i underjorden, så är detta den perfekta visningen för dig – denna upplevelse kommer att möjliggöra för dig att förstå vad alla i ditt sällskap pratar om.

Marken på området är ojämn, vilket kan komplicera framkomlighet med rullator. Ett besök med barnvagn, rullstol eller permobil är inget problem! Även hundar är välkomna att följa med under denna visning.

Pris per person
Vuxen: 145 kr
Barn (-15 år): 75 kr
PLANERA DITT BESÖK     
Facebook
Facebook
Instagram
Bakgrundsbilden:
Gruvsviten
Foto: Maria Andersson