Besök oss
Traktortur ovan jord

Bra att veta:
Traktorturen ges endast under sommarhalvåret.

Foto: Anette Isberg
Tidsåtgång1 h
Pris per person
Vuxen145

Barn (-15 år)75
Traktortur ovan jord
Gruvans ovanjordsområde på en timme

Många som besöker Sala Silvergruva överraskas över hur stort och vackert området är. Från söder mot norr sträcker sig gruvområdet över drygt 800 meter och knappt femtio byggnadsminnesförklarade byggnader pryder ytan.

Genom att följa med på en traktortur täcker du in den största delen av gruvområdet och gruvans 500 åriga historia på bara en timme.

Du åker med i en ombyggd höskrinda som dras av en veterantraktor. På utvalda stopp berättar guiden om de olika byggnaderna, livet vid gruvan och hur allt hänger ihop med gruvan som finns under markytan. Framåt slutet besöks Carl XI schakt, som vi enkom öppnar upp just för de som följer med på traktorturen! Förutom att du kommer in i Sveriges äldsta bevarade lavebyggnad får du också ta en titt ner i gruvans djupaste schakt – utan att behöva ta dig ner i gruvans mörker och kyla.

Traktorturen passar utmärkt för den som inte vågar eller vill ta sig ner i djupet, men önskar lära sig allt om denna historiska plats ändå. Visningen är också ett bra komplement till de som har besökt underjorden och önskar bilda sig en uppfattning om hur ovanjordsområdet ser ut.

Vi har några hjälpmedel som gör det möjligt att ta sig ombord på skrindan, men visningen är inte lämplig för rörelsehindrade.

Barn är välkomna, men barnvagnar får stanna kvar vid Receptionen eller i bilen.

Pris per person
Vuxen: 145 kr
Barn (-15 år): 75 kr
PLANERA DITT BESÖK
     
Facebook
Facebook
Instagram
Bakgrundsbilden:
Västra svenskorten
Foto: Lars Olsson