MENY
Just nu utför vi underhållsarbete på sajten. Arbetet beräknas vara klart senast kl. 21:15. Tack för ditt tålamod och välkommen tillbaka om en liten stund!
 
Varukorg
Jobba hos oss
Här hittar du de tjänster vi just nu söker kollegor till. Om vi inte har några tjänster utlagda, går det ändå bra att sända en öppen ansökan till: jobb@salasilvergruva.se
SVEA RIKES SKATTKAMMARE

Gruvans historia är lång. Den startar med storgruvan som börjar brytas under sent 1400-tal och fortsätter fram till idag. År 1962 upphörde den moderna gruvdriften, men man började istället ta emot besökare på ett mer planerat sätt.

År 1972 anlade man trappor som öppnade upp gruvans 60-metersnivå och idag, 50 år senare, kan man även besöka gruvan på 155 meters djup.

Sala Silvergruva är idag ett kärt besöksmål för många och vi fortsätter växa. Förutom i januari tar vi emot besökare året om, även om flertalet av våra besökare väljer att komma under perioden april - oktober.


Nedan hittar du beskrivningarna på de tjänster vi just nu söker kollegor till. Har vi inga tjänster utlagda går det bra att ändå sända en öppen ansökan till jobb@salasilvergruva.se

SÄSONGSPERSONAL SOMMAREN 2022

Till säsongen 2022 söker vi ett antal nya kollegor. Att arbeta vid Sala Silvergruva är omväxlande, annorlunda och spännande. Våra besökare kan möta det mesta på området: pigor, drängar, smeder, gruvarbetare, men också ingenjörer och direktörer. Brinner du för värdskap, service och att möta människor i vackra historiska miljöer är detta platsen för dig!

I ÅR SÖKER VI:

 • Gruvvärdar (gruvdrängar, lavstigare och sovrekvinnor)
 • Museitekniker (mångsysslare)
 • Entrévärdar
 • Serveringspersonal (husmödrar och betjänta)
 • Skådespelare (herrefolk, gruvdrängar, månglare) (Längre ner hittar Du en mer ingående beskrivning av de olika tjänsterna.)

FÖR ALLA TJÄNSTER GÄLLER ATT:

 • Du bör vara minst 18 år, men vi har ingen övre gräns då vi gärna ser blandade åldrar.
 • Du talar svenska och engelska, men det är ett plus i kanten om du talar ytterligare något språk.
 • Du gillar att arbeta i team och utmanas av omväxlande arbetsuppgifter.
 • Du är trygg med att prata och stå inför andra människor, även när du jobbar "bakom kulisserna" kommer våra gäster att komma fram till dig och ställa frågor – du som möter våra besökare är vårt ansikte utåt.
 • Vi värdesätter mångfald bland våra medarbetare, redan när gruvan fortfarande var i drift lockade gruvan till sig människor med olika kompetenser, även från andra länder än Sverige – den traditionen håller vi gärna vid liv!
 • Du bör känna dig trygg i att arbeta i gruvan också, vårt sommarschema innehåller tjänstgöring såväl på området och nere i gruvan.

FÖRUTOM OVANSTÅENDE VÄRDESÄTTER VI ÄVEN:

 • Tidigare erfarenheter från servicebranschen, kassavana och/eller en pedagogisk utbildning.
 • Dina specialintressen inom: historia, geologi, hantverk, teater/rollspel, teknik och mekanik, lantbruk och djur.

BRA ATT VETA

Vår säsong börjar måndagen den 28 juni 2022 och avslutas söndagen den 21 augusti 2022. Helgerna är schemalagda och om du söker detta sommarjobb utgår vi från att Du är beredd på att arbeta på schemabasis utan längre ledigheter. Ledigheter kan i viss mån beviljas v. 26-28 och v. 32-33.

Utbildning äger rum löpande under vårvintern och våren 2022 med start 24 februari online och därefter 26-27/2 på plats i Sala. Övriga utbildningstillfällen meddelas i samband med antagnings besked. Utbildningstillfällena är obligatoriska.

Vi ser fram emot din ansökan! Skicka in din ansökan senast 6 februari till jobb@salasilvergruva.se. Märk din ansökan med sommarjobb. Ange gärna om det är någon av de specifika tjänsterna som du söker. Se tjänsterna beskrivna här nedanför.

HAR DU FRÅGOR ÄR DU VÄLKOMMEN ATT HÖRA AV DIG TILL:

 • Verksamhetschef: Maaike Ulfvebrand, 0224-67 72 63
 • Operativ arbetsledar, visningsverksamheten: Fredrica Lange, 0224-67 72 73

JOBB VI ERBJUDER I ÅR

Generellt behöver man vara inställd på att jobba inom alla verksamhetsgrenar när man söker sommarjobb hos oss. Vi kommer att ha ett schema där man utför arbete som gruvvärd likaväl som att man bemannar vårt fik och souvenirbutiken, välkomnar gäster upp på området eller hjälper till i vår boendeanläggning.

GRUVVÄRDAR

Som gruvvärd välkomnar du våra besökare i gruvan endera som gruvdräng, lavstigare eller sovrekvinna. Ovanstående titlar är yrken från svunna tider och det är dessa tider som du har i uppgift att väcka till liv igen. Tisdagar-lördagar under sommaren får våra gäster gå omkring på egen hand nere i gruvan i en miljö från 1700-talet. Du finns där för att berätta om gruvan, för att garantera våra gästers säkerhet och för att vara en trygghet i denna annorlunda, mörka och utmanande miljö. Söndagar och måndagar erbjuder vi traditionella guidade turer till våra besökare. Där får du som gruvvärd möjlighet att dela med dig av den kunskap du har fått om gruvan och förtrolla våra besökare med dina berättelser.

MUSEITEKNIKER

Våra museitekniker är riktiga mångsysslare som jobbar kreativt och lösningsinriktade. Ditt jobb kan handla om att laga en historisk vattenpump, bygga ihop en museiutställning, starta om en dator som hängt sig, smörja gruvhissarna eller byta glödlampor. Ingen av dina arbetsdagar kommer att vara den andra lik, vilket du verkligen bör uppskatta.

OMRÅDESVÄRDAR

Som områdesvärd har du hela gruvområdet som din arbetsplats. Du är där våra gäster är och det är din uppgift att få dem att känna sig välkomna och sedda på gruvområdet.

SERVERINGSPERSONAL

I vår Direktörsbostad kommer vi att ha ett fik med personal så som den var klädd på 1890-talet. Här välkomnar familjen Heberles tjänstefolk gästerna. I bostaden kan gästerna köpa fikabröd och souvenirer, samtidigt som de också kan lära sig om huset, människorna som bodde där och den historiska platsen de befinner sig på.

I Konstmästargården kommer gästerna att kunna slå sig ner för att äta en måltid. När du jobbar här är du i tjänst hos familjen Skröder som borde där i 1800-talets mitt. Här serveras också enklare fika.

SKÅDESPELARE

För att ge inramningar till Gruvbygården från 1500-talet och miljön kring Direktörsbostaden söker vi skådespelare som gärna interagerar med våra gäster. Du kan bli någon från herrefolket ena dagen och en gruvdräng eller månglare på torget nästa dag.

SALA SILVERGRUVA
Drottning Christinas väg
733 36 SALA
INFORMATION
+46 224 67 72 60
info@salasilvergruva.se
BOKNINGEN
+46 224 67 72 60
bokning@salasilvergruva.se
Följ oss i sociala medier