MENY
 
Varukorg
PROKURATORN
Erik XIV:s ämbetsman Jöran Persson

Jöran Persson föddes i gruvbyn vid Sala Silvergruva omkring år 1530. Efter utomlandsstudier hamnade han i kung Erik XIV:s tjänst.

I denna video får vi följa med Andreas "Fobbe" Vollmer, marknadsföringsansvarig vid Sala Silvergruva, på en vårpromenad i gruvområdet medan han berättar om och söker efter spåren av den forne "prokuratorn".

INFORMATION
Längd:
15 min
Tillgänglig:
Tills vidare
Chatten stänger om:
Pris:
Gratis
Sala Silvergruva Play

Välkommen till Sala Silvergruvas playkanal! Här kan du vara med om livestreamade upplevelser i form av exempelvis gruvvandringar och föredrag, samt titta på kortfilmer och lyssna på avsnitt från Podcast Gruvan.

En del av upplevelserna är gratis och en del kostar. För att delta i en livestream som kostar pengar eller för att hyra en betalvideo behöver du köpa en så kallad playkod. Genom den får du tillgång till materialet i 48 timmar från livestreamens start alternativt från tillfället du aktiverar din playkod för en hyrvideo. Mycket nöje!

Hitta din video:
Använd din playkod här, för att komma direkt till videon.
Har du ingen playkod? Du kan köpa en här nedanför. ▼
LIVESTREAM
Läs mer & boka
1500-talets gruvby
Livestreamat föredrag
I detta livetreamade föredrag tar Fobbe oss med tillbaka till den tidsepok då Vasarna styrde och ställde i riket: tiden då 1500-talets gruvby vid Salberget sjöd av liv och rörelse. Kommersen i gruvbyn var vida känd och köpmän kom från när och fjärran för att sälja sina produkter vid gruvbyns marknader. Det förstår vi när vi undersöker de fynd som gjorts, i samband med 1980-talets arkeologiska undersökningar. Vi vet också att Gustav Vasa beslutade sig för att, efter en tid, utöka marknadsdagarna vid gruvbyn från en till hela två dagar i veckan. Men saker hände i början av 1600-talet. Sala stad grundades av kung Gustav II Adolf och gruvbyn avfolkades. Vad var orsakerna till det? Ras? Expandering av gruvdriften? Säkert får vi aldrig veta den absoluta sanningen. Men att gruvbyn vid Sala Silvergruva kan räknas till en av rikets större och viktigare byar för sin tid, är helt klart. Genom detta föredrag får vi bland annat veta mer om hur man bodde, hur vi idag tror att livet tedde sig, studera ett antal arkeologiska fynd samt även få stifta bekantskap men åtminstone en Salabördig rikskändis från den tiden. BRA ATT VETA:
  • Under livestreamen och upp till 15 minuter därefter har du möjlighet att ställa frågor via vår integrerade Messenger-chatt.
  • 40 kronor av priset går till kulturarvsbevarande ändamål.
 
On 31 mar 2021
Kl. 19:00-20:00
Kan ses i 48 h från streamingstart
120 kr
SALA SILVERGRUVA
Drottning Christinas väg
733 36 SALA
INFORMATION
+46 224 67 72 60
info@salasilvergruva.se
BOKNINGEN
+46 224 67 72 60
bokning@salasilvergruva.se
Följ oss i sociala medier