Varukorg

mer att uppleva

MER ATT SE, UPPTÄCKA & GÖRA

Det finns mycket att upptäcka precis intill Sala Silvergruvas stora område ovan jord.

UPPTÄCK SALA

ETT OMRÅDE FÖR ALLA

Läs mer om vandringsleder, kalkbrott, naturreservat, evenemang och annat som finns att ta del av i närheten av gruvområdet och i Sala med omnejd.

VACKER NATUR

NATURRESERVATET ASPENSTORP

En promenad genom naturreservatet Aspenstorp, beläget i gruvområdets norra del, ger dig fina möjligheter att studera både floran och historiska gruvor – på samma gång! Stigen som går genom Aspenstorp är cirka 1,5 kilometer lång.

Längs vägen finns det flera fina platser där du kan duka upp det medhavda fikat. Du som har naturen själv som främsta intresse kan, under vissa årstider, upptäcka sällsynta mossor, blommor och svampar, vilka trivs gott i den kalkrika marken.

MTB-LED

KNEKTLEDEN

Vad kan vara en bättre kuperad terräng än den som finns omkring en forna gruvindustri?

Vid Sala Silvergruva finner du MTB-slingan Knektleden! Slingan har svårighetsgrad röd och är 7 kilometer lång. Start och mål är beläget vid Knektschaktet, som du finner söderut i gruvområdet.

Knektleden – Info, karta mm. (PDF)

FRILUFTSLIV OCH NATUR

MERGÖLENS NATURRESERVAT

Stigarna tar dig igenom barrskogar och över öppna hällmarker. Historien är hela tiden närvarande, kanske främst genom de gruvhål och små schakt som finns utspridda i området.

Skogen i Mergölen har i huvudsak fått växa upp efter att verksamheten i Sala silvergruva trappades ner under 1800-talet. De naturvärden som finns i Mergölen idag hör ihop med den åldrande skogen och att det finns mycket av bergarten dolomit i marken. Dolomit är en bergart som är nära släkt med bergarten kalk. Det gör att många olika växter som gillar kalk i marken trivs här som till exempel mosippa, majviva och olika orkidéer.

Om hösten finns här gott om matsvamp men även många sällsynta arter, till exempel kopparspindling och slät taggsvamp. På några platser öppnar sig skogen och blottar kalkhällmarker där torktåliga växter trivs. På stenhällarna växer till exempel backtimjan, kattfot och svartbräken. I maj och juni kan du hålla utkik efter Mergölens specialare, hällebräckan. Du hittar den lättast på kalkhällar som är fria från annan växtlighet.

KALKBROTT

FINNTORPSBROTTET

I Sala finns några vattenfyllda kalkbrott som är vackra platser att besöka. Ett av dessa är Finntorpsbrottet som ligger i utkanten av Sala Silvergruvas sydvästra område.

Kalkbrottet nås enkelt via en kort promenad, ca 7 minuter, från gruvområdet. MTB-leden Knektleden passerar också brottet. Det är i första hand en vacker plats att besöka men det går bra att bada i brottet också.

Museum

Aguélimuseet

På Aguélimuseet kan man ta del av konstnären Ivan Aguélis (1869-1917) konst och fascinerande liv tillsammans med målningar av bl.a. Karl Nordström, Maj Bring m.fl.

Museet är beläget i centrala Sala och du tar dig enkelt dit med buss från gruvans område.

Aguélimuseet.se

KALKBROTT

Väsby Kungsgård

Med anor från medeltiden är Väsby Kungsgård ett område med rik historia. Under gruvans tid bodde både kungar och bergsmän vid gården när de besökte silvergruvan.

Väsby Kungsgård är idag både ett museum samt en mötesplats för event och drivs av Sala Hembygds- och Fornminnesförening.

Vasbykungsgard.se

ALLT OM SALA

DESTINATION SALA

Här finns information om allt som händer i Sala med omnejd! Evenemang, restauranger och andra spännande ställen att besöka i samband med er vistelse vid gruvan.

Besök hemsidan: Destination Sala

KONTAKTA OSS

HEJ! VILL DU VETA MER?