Varukorg

KULTURBYGGNADER ÖPPNAS UPP

ÖPPNA HUS OCH LEVANDE MUSEUM

Under sommarmånaderna slår vi upp portarna till ett antal av våra 48 byggnadsminnesskyddade hus. Är du precis som oss väldigt nyfiken av dig har du nu chansen att med egna ögon se vad som gömmer sig i byggnader som stora delar av året är stängda för våra gäster.

UPPTÄCK VAD SOM FINNS BAKOM DET ANNARS STÄNGDA PORTARNA

HÄR UTSPELADE SIG GRUVLIVET

Sedan 2014 är Sala Silvergruva i sin helhet ett byggnadsminne. Det finns en mängd byggnader på området, som speglar flera århundraden av liv och arbete vid gruvan. Många av byggnaderna öppnar vi under sommarmånaderna upp så att du som besökare får gå in och kika runt. Läs mer om några av husen du kan besöka nedan! Alla öppna hus finns dessutom utmärkta på kartan över området. Ett tips är att använda den som en guide på plats så att ni inte missar något spännande och får ut så mycket som möjligt av er besök. Välkomna!

DÄR VIKTIGA BESLUT FATTADES

DIREKTÖRSBOSTADEN

Här kan du fika och köpa souvenirer, men också drömma dig bort och fantisera hur det kan ha varit att bo i detta ståtliga hus.

I sommar välkomnar familjen Heberle med fru Sigrid och pigorna Knaust i spetsen dig på ett besök i villan. Året är 1889 och direktör Heberle med familj har nyligen flyttat in.

Öppet 09:30-17:00 varje dag i sommar!

Direktörsbostaden, ett vackert och pampigt hus, var en gång i tiden dubbelt så stort. När familjen August Heberle flyttar in i villan görs den om från materialskrivarbostället med gruvans stora vedupplag som kuliss till en byggnad som med stolthet visas upp till alla viktiga gäster.

Tyvärr hade man bråttom när man byggde och man missade att husgrunden hamnade i sumpig mark, vilket ledde till att man behövde riva en del av huset, det vackra annexet, år 1955. I direktör Heberles arbetsrum går det att se ritningar av annexet. Dessutom kan du beskåda dåtidens framtid i arbetsrummet som är späckat med det som var toppmodernt och exklusivt år 1889.

Arbetarens bostad kring sekelskiftet 1800-1900

BRYGGSTUGAN

Bryggstugan är en del av Gruvstugans gård. I huset finns en drängkammare där det bodde trädgårdskullor från Dalarna i stugan under delar av 1800-talet. Trädgårdskullorna var uppskattade tillfälligarbetare som hjälpte till i gruvans trädgårdar.

Man kan knappt förstå det idag, men det fanns en stor kryddgård med både nytto- och prydnadsväxter intill gården. Idag är Bryggstugan inredd som arbetarbostad kring sekelskiftet. Några av bilderna som finns att se i stugan, visar Karl Berg (Berg Kalle) som var gruvarbetaren som tog upp sista tunnan med malm ur gruvan innan man stängde verksamheten år 1908.

Öppet 10-17 varje dag i sommar!

DÄR SAND BLEV TILL SILVER

Filmsal i Knektschaktets spelhus

Idag kan du sätta dig tillrätta i denna byggnad och titta på en rad korta filmer som berättar mer om gruvans historia.

Vi varvar berättelsen om arbetet i gruvan, med anekdoten om hur Lovisa Ulrika kastade sina handskar i Drottning Christinas schakt och den sorgliga berättelsen om den tragiska kärleken mellan Ingeborg och prokuratorn Jöran Persson.

Denna byggnad skulle fungera som extraktionsverk, alltså platsen där man hoppades laka fram silver ur aftersanden.

Besök våra utställningar i Skrädhuset och Ångmaskinhuset för att lära dig mer om hur man får fram silver ur berg och sand!

Schaktet som gör att du inte behöver simma i gruvan

Gustav III schakt

Har du varit nere i gruvan och fått reda på att vi behöver pumpa bort en vattenmängd på upp till ett badkar i minuten för att hålla en jämn vattennivå på 155 meters djup?

Detta är schaktet som ser till att du har torra fötter efter ett gruvbesök!

Du kan titta på bilder på hur det såg ut runt Gustav III:s lave och läsa mer om kraftöverförsel från vattenhjulet i Nya Hjulhuset till pumparna. Blev du nyfiken på gruvtekniken? I Knektlaven kan du titta på en modell av en pump, i Gruvbygården finns en fungerande modell av en stånggång och i våra utställningar i GIII och Skrädhuset kan du lära dig mycket mer om pumpning.

kom och lek

ALLéN

Mellan våra anrika byggnader löper en vacker allé av oxlar. Här hittar du fyra torgstånd med souvenirer, sockervadd och brända mandlar och historiska marknadslekar.

Utmana tjänstefolket till ett lopp på styltor eller prova dina skills på tunnbandsrullning.

KONTAKTA OSS

HEJ! VILL DU VETA MER?