MENY
Just nu utför vi underhållsarbete på sajten. Arbetet beräknas vara klart senast kl. 21:15. Tack för ditt tålamod och välkommen tillbaka om en liten stund!
 
Varukorg
START PLAY Podcast Gruvan
Podcast Gruvan

Gruvan är en historiepodd som handlar om en mycket märklig plats i Sverige: Salberget, eller Sala silvergruva - en gång i tiden kallad "Svea rikes skattkammare". Vi tar oss också ut i världen och försöker förstå och beskriva människans envetna, fascinerande och skrämmande förmåga att forcera berg i jakten på glittrande mineral.

Lyssna på egen risk. Du kommer nämligen garanterat bli "bergtagen"!

1. UPPTÄCKTEN

AVSNITT 1

I det här första avsnittet tar vi oss an gruvans äldsta historia, som i hög grad är höljd i dunkel. Vi vet helt enkelt inte när eller av vem silvret upptäcktes. Men det finns en rad skrönor, myter och legender samt en och annan historisk källa som ger ledtrådar!

Medverkande: Niklas Ulfvebrand, Andreas Vollmer

2. MED HAMMARE OCH FACKLA I MER ÄN 40 000 ÅR

AVSNITT 2

Hur tusan och när kom människan på att hon skulle bryta sig ner i berget, hämta upp malm och sedan förädla den till rena metaller? Det här avsnittet är en svindlande resa genom gruvdriftens och metallhanteringens långa, fascinerande historia, som sätter Bergslagen och Sala i ett större perspektiv.

Medverkande: Niklas Ulfvebrand, Gustav Ekman Mellbin

3. SVEA RIKES SKATTKAMMARE

AVSNITT 3

"All malmberg i Sverige lyda till Sveriges krona och icke till någre bergsmans eller bondehemman". Det deklarerade Gustav Vasa gång på gång och han styrde särskilt sitt kära och enormt lönsamma silverberg i Sala med järnhand. I det här avsnittet berättar vi om det dramatiska, blodiga och omvälvande 1500-talet och gruvans stora betydelse för dem som pretenderade på makten och härligheten.

Medverkande: Niklas Ulfvebrand, Henning Hønse Hansen, Ulla Pedersen, Samuel Falk

4. MÖRDARKULAN

AVSNITT 4

Efter Gustav Vasas död tar hans son Erik över både kronan och pappas kära silvergruva i Sala. Men det går inte riktigt som han har tänkt sig. Det sena 1500-talet är en mycket dyster period vid gruvan liksom i riket i stort. Johan III kallar gruvan för mördarkulan, ett passande epitet i en tid av blodiga vendettor och svåra ras.

Medverkande: Niklas Ulfvebrand, Gustav Ekman Mellbin

5. FRÅN HARZ TILL BERGSLAGEN

AVSNITT 5

Sala Silvergruva och 1600-tal: Georg Grissbach, bördig från det klassiska tyska gruvdistriktet i Harz, räknas som en av de allra skickligaste bergsexperterna för sin tid. Hans mångåriga arbete som överbergmästare vid rikets gruvor och bergmästare vid Salberget spelade stor roll för moderniseringen av svensk bergshantering under det dynamiska 1600-talet. Sala silvergruva var hans skötebarn.

Medverkande: Niklas Ulfvebrand, Gisela Ouwehand, Andreas Vollmer

6. VISHET, VÅLD OCH RIKSENS VÄLFÄRD

AVSNITT 6

I det här avsnittet fortsätter vi historien om Sala silvergruva under det dynamiska 1600-talet. Det är en berättelse om blod, svett, tårar och ihärdiga drömmar om att dryga ut statskassan med silver.

Medverkande: Niklas Ulfvebrand, Joachim Nordlund, Andreas Vollmer, Jennie Hesslöw

7. NEDGÅNG I UPPLYSNINGSTID

AVSNITT 7

I det här avsnittet gör vi en kort överflygning över det händelserika 1700-talet då världen förändrades i grunden. Vi tar oss an några centrala skeenden i Sala och Sverige fram till mitten av seklet, däribland krig, kriser, pest, fortsatt strävan vid gruvan, en brandkatastrof i staden och ett misslyckat uppror.

Medverkande: Niklas Ulfvebrand, Maaike Ulfvebrand och Minéa Funk

SALA SILVERGRUVA
Drottning Christinas väg
733 36 SALA
INFORMATION
+46 224 67 72 60
info@salasilvergruva.se
BOKNINGEN
+46 224 67 72 60
bokning@salasilvergruva.se
Följ oss i sociala medier