Varukorg

SKOLPAKET

LÄR DIG MER OM SVERIGES HISTORIA

Vi har specialvisningar för barn i alla åldrar. Våra äventyr är anpassade efter elevernas läroplan och framtagna med hjälp av erfarna skolpedagoger.

FÖRVÄNTANSFULL FÖRTJUSNING – EN FÖRSTA TITT NER I BERGET

FÖR BARN I ALLA ÅLDRAR

Se alla våra anpassade skolpaket nedan.

För barn i förskola (från fem år) och i förskoleklass

FÖRSKOLA OCH FÖRSKOLEKLASS

En lättsam introduktion till gruvan och dess historia anpassad för mindre barn. Under turen pratar vi bland annat om skillnaden mellan gruvor och grottor och lyssnar till skrönan om Bråsta Lasse och hur han för längesedan hittade silvret. Vi berättar om elden i berget och gruvdrängarnas hårda arbete. Vi känner på hur det är att vara i gruvan och går ner till 16 meters djup, ser oss omkring och vi pratar om gruvfrun. En kittlande upplevelse. Upplevelsen avslutas med en skattjakt ovan jord.

Tidsåtgång: 30 minuter (guideledd) + 30 minuter skattjakt med belöning (på egen hand)

Pris: 820 kr/grupp (exkl. moms)

1 grupp = upp till 10 barn och minst 2 pedagoger

Bra att veta: Då vi går ned och upp för trappor, går det bra att vända under visningen om någon tycker det blir för spännande. En pedagog måste då följa med eleven upp.

Boka genom att kontakta oss på bokning@salasilvergruva.se

SKOLPAKET

FÖR ELEVER I LÅGSTADIET

Ni möter er gruvvärd utanför Anfarten, där nedstigningen i gruvan så småningom kommer att äga rum. Gruvvärden berättar om förutsättningarna för att komma ner i gruvan, exempelvis om att alla behöver bära en hjälm under nedstigningen. Inför besöket får ni ta del av fyra olika skrönor om hur man hittade silvret i Sala Silvergruva.

Tillsammans går ni ner för trappor hela vägen till 26 meters djup där ni tittar ner och upp i det mäktiga Christinaschaktet. Upplevelsen avslutas med en digital skattjakt över området. Skattjakten går att göra på iPad/mobil telefon, eller på en surfplatta som Sala Silvergruva tillhandahåller.

Tidsåtgång: visning ca 45 minuter (guideledd), skattjakt med belöning ca 40 minuter (på egen hand)

Pris: 1960 kr/grupp (exkl. moms)

1 grupp = upp till 20 elever och 2 medföljande pedagoger/vuxna

Boka genom att kontakta oss på bokning@salasilvergruva.se

ÄR ALLT SOM GLÄNSER SILVER?

För elever i mellanstadiet

Här har vi fokus på vattenkraft, geologi, framställning av silver och metallernas användningsområden i nutid!

Upplevelsen startar i Gruvbygården där en gruvvärd visar hur man använde vattenkraft för att pumpa upp vatten ur gruvan och berättar om Salas spännande och nästintill världsunika vattensystem. Här visas även tillmakning, den metod som under många hundra år användes som brytmetod i vår gruva.

Efter besöket i Gruvbygården är det dags att ta sig 60 meter ner i berget. Nere i den mörka gruvan måste alla knacka för Gruvfrun, för vad händer om man inte gör det…? På 16 meters djup återkopplar vi till pumpning, det är nämligen här man först möter grundvatten om vi inte skulle pumpa bort vattnet kontinuerligt. Vi gör stopp på bland annat 40 meters djup där vi pratar om mineralerna som hittats i gruvan, hur de bröts och vad man sedan behövde göra för att smälta fram silver ur blyglansen.

Tidsåtgång: 30 minuter i Gruvbygården (guideledd) + 60 minuter i gruvan (guideledd)

Pris: 3600 kr/grupp (exkl. moms)

Bra att veta: Vid dåligt väder vänder vi på ordningen, då går gruppen ner i gruvan först för att avsluta i Gruvbygården. Medtag kläder efter väder för aktiviteten i Gruvbygården och varma kläder för gruvbesöket. Gruvvisningen kan bokas året om, men vid ett besök kommer upplägget i Gruvbygården att anpassas till rådande väderlek.

Boka genom att kontakta oss på bokning@salasilvergruva.se

KUNSKAP ÄR MAKT

Livslångt lärande – från gymnasiet och uppåt

För er som går i skolan för att det är kul har vi inga specialvisningar. Däremot finns det alltid en möjlighet att höra med oss om vi har en medarbetare som själv har fördjupat sig inom ert specialistområde – om vi kan lösa det vinklar vi gärna våra visningar så att de länkar an till det ni är mest intresserade utav.

SKAPANDE SKOLA

Gruvtur och skrivverkstad

Detta gruvpaket består av ett samarbete mellan fantasyförfattaren Sofia Jarlo och Sala Silvergruva för elever i mellanstadieålder. Ni besöker gruvan på 60 meters djup tillsammans med en av våra gruvvärdar. Efter cirka en timme lämnar gruvvärden av eleverna och sedan får fantasin flöda under skicklig ledning.

Paketet är specifikt framtaget för att ge eleverna inspiration till litterärt skapande och berättande. Vi låter den kulturhistoriska miljön i Sala Silvergruva inspirera till sagornas värld och berättandet för både fantasi och kunskap. Sofia Jarlo, är en bästsäljande författare som själv har skrivit en skönlitterär bokserie om underjorden med inspiration från Sala Silvergruva.

I paketet ingår:
– Skrivövningar och berättelseteknik med författaren
– Gruvtur med guide
– Tillgång till matsäcksrum

Boka genom att kontakta oss på bokning@salasilvergruva.se

KONTAKTA OSS

HEJ! VILL DU VETA MER?