Varukorg

Utställningar

UTSTÄLLNINGAR

I många av de fina husen har vi passat på att ge dig möjlighet att både läsa på om byggnaderna och samtidigt ta del av för huset relevanta utställningar.

Fotograf: Pia Nordlander

EN DEL AV SVERIGES HISTORIA

UTSTÄLLNINGAR

Allt har sitt avstamp i hur det var då, men ni kan se det som är nu och på vissa ställen få en hint om hur det kan bli sen. Vi har öppna utställningar i Skrädhuset samt Ångmaskinhuset

Öppet varje dag 10-16!

Nu, DÅ, SEDAN…

SKRÄDHUSET

Vid Sala silvergruva har man genom historien brutit blyglans och zinkblände. Ur blyglansen utvanns silver och bly och ur zinkbländet zink. Den här utställningen berättar på ett intressant och roligt sätt om dessa tre mineral och metaller.

Vad använde man dem till förr och vad används de till idag?

Här hittar du bland annat en 3D-modell av gruvan i Augmented Reality – eller på svenska: förstärkt verklighet, framtagen i samarbete med Luleå tekniska universitet. I Skrädhuset kan man nämligen genom VR-glasögon åka ner i Drottning Christinas schakt. Och som inte det vore nog kan den gamingintresserade här testa att besöka gruvan i Minecraft!

GRUVAN OCH DET INDUSTRIELLA GENOMBROTTET

ÅNGMASKINHUSET

En som var väldigt flitig med att dokumentera Sala Silvergruvas och gruvdriftens omgivningarna i slutet av 1800-talet var Wilhelm Heberle, bror till dåvarande gruvdirektör August Heberle.

Wilhelm Heberles foton visas i Ångmaskinhuset. Den uppskattade fotoutställningen hade premiär sommaren 2022.

EN TITT I GRUVANS VATTENFYLLDA DJUP

DYKUTSTÄLLNING I STALLET

I det gamla gruvstallet, där 6 av gruvans hästar huserade, finns det idag en utställning om gruvdykning. Utställningen är ett samarbete mellan Sala Silvergruva och Sala Silvergruva Dykklubb.

Här kan du lära dig om hur gruvan ser ut under vattenytan, om hur man blir gruvdykare och också känna på all utrustning en dykare har på och med sig när hen gör ett dyk i gruvans djup. Dessutom visar vi en 3D-modell av det spännande tunnrummet som finns på gruvans första botten, alltså på 190-metersnivån. 

OMRÅDETS ÄLDSTA BEVARADE BYGGNAD

TINGSSALEN I GRUVSTUGAN

Den byggdes på den nuvarande platsen år 1670 i karolinsk stil med säteritak och takryttare i vilken gruvklockan en gång i tiden satt. Genom åren har huset genomgått ett par större ombyggnationer, till exempel år 1753. I byggnaden finns Tings- och/eller Kyrksalen. Där huserade gruvans ledning med bergmästaren, den högste chefen och Kronans man på plats. Här hölls morgonbön inför varje arbetsdag och här skipades rättvisa. Gruvan hade nämligen sin egen jurisdiktion och Gruvrätten, sedermera Bergsrätten, både ledde arbetet och dömde i rättsfall som rörde tjänstemän och arbetare. Geschwornern (ungefär överingenjören) bodde i perioder i huset.

I den vackra Tingssalen finns en del praktföremål från gruvans historia utställda. Den märkligaste pjäsen är den blåmålade malmtunna med bänk som Carl XI färdades i då han besökte gruvan i augusti 1687. Kungen hissades ner i Drottning Christinas schakt, ända till botten på 190 meters djup och vistades en hel dag under jord. I anslutning till tunnan finns ett porträtt av Carl XI utfört av mästaren och hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl. I en monter under porträttet finns en del spännande föremål. Däribland kronprinsessan Lovisa Ulricas vita handskar som hon sägs ha kastat ner i Drottningschaktet 1750, minnesmedaljer från kungliga besök och ett litet siluettporträtt föreställande Afock, den förste kinesen som besökte Sverige.

KONTAKTA OSS

HEJ! VILL DU VETA MER?