Varukorg

UNIKA EVENT

Metallerna som formade historien

En 600 år lång resa av gruvbrytning och mässingproduktion, i hjärtat av Västmanland. En paketresa med Skultuna Messingsbruk & Sala Silvergruva.

645 SEK/PERS

UNIKA EVENT

OM PAKETET

MER OM EVENTET

Visning och fika vid Sala Silvergruva samt guidad rundvandring och lunch vid Skultuna Messingsbruk.

Sala är silver, Skultuna är mässing. Dessa två västmanländska pärlor, som ligger tämligen nära varandra, har mycket gemensamt. En lång och rafflande historia med kopplingar till den yttersta makten i Sveariket, kungamakten. Den hårdföre, nitiske Karl IX, Gustav Vasas yngste son, månade om såväl mässingsbruket som silvergruvan. Här fanns det pengar att tjäna! Och pengar behövde han i den ständigt pågående maktkampen i östersjöområdet. 

Mässing är en legering av zink och koppar, två metaller som – vilket inte är så känt – finns i Sala. Man kan tänka sig att ett samarbete vore självklart men zinkbrytningen i Sala kom inte igång förrän i slutet av 1800-talet och var då inriktad mot färgproduktion. Mässingsproduktionen i Skultuna startade 1607 så när Sala kom igång hade de redan sina leverantörer säkrade. Kopparen levererades givetvis från Falun. 

Salas berggrund innehåller alltså inte bara silver, utan också zink och lite koppar. Då den industriella revolutionen svepte över Sverige spelade Bergslagen en avgörande roll för landets välfärd. Här fanns kunskapen och resurserna sedan åtminstone 1000 år tillbaka i tiden. Från 1890-talet växte Västeråsföretaget Svenska Metallverken, som bland annat producerade koppartråd till ASEA (nuvarande ABB). Dessa två företag stod för en stor del av den svenska elektrifieringen under första halvan av 1900-talet. Både Skultuna bruk och Sala silvergruva ägdes under en period av detta företag. Bolaget var framförallt intresserade av den tredje metallen som producerades i Sala, nämligen bly. 

INFORMATION

Tidsåtgång:Heldag
I paketet ingår:Visning 75 min ink kaffe och liten kaka, (val av visning ovan eller under jord) vid Sala Silvergruva . 
Därefter lunch och guidad rundvandring med Deila och Dåtiden på Skultuna Messingsbruk. 
Var:Sala Silvergruva och Skultuna Messingsbruk.
Passar för:Grupper. Företag, teamet, kompisgänget eller hela släkten. Min 20 personer.
Pris:645 kr (inkl. moms)
Bokning sker via bokning@skultuna.com

KONTAKTA OSS

BOKA DITT EVENT

*” anger obligatoriska fält

MM snedstreck DD snedstreck ÅÅÅÅ
Vill ni hyra konferenslokal i samband med eventet?
Berätta mer om möjliga tillval och aktiviteter
Intigritetspolicy*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

KONTAKTA OSS

HEJ! VILL DU VETA MER?